Momentele paradoxului, momente definitorii in viata unui om, botezul, nunta si moartea

Există câteva momente definitorii în viaţa unui om, momente care jalonează parcursul vieţii acelui om, indiferent dacă în clipa respectivă le conştientizează ca atare integral sau nu.
 
Un prim astfel de moment este cel al naşterii propriu zise, momentul în care din pântecele mamei sale copilul vede pentru prima oară lumina vieţii, momentul în care i se aude glasul pentru întâia dată.
 
De aici încolo putem, deja, să vedem lucrurile în mod diferenţiat, pe cele două sensuri de mers existenţiale, dacă vreţi: există un sens creştinesc al vieţii şi unul care nu este creştinesc. Vom vorbi doar din punct de vedere creştin în acest articol.
 
Copilul care a avut şansa extraordinară de a se naşte (nu toţi copiii secolului 21 au parte de această şansă!) urmează să treacă prin momentul botezului, să devină, aşadar, creştin, apoi se va cununa, pe parcursul vieţii va participa în diverse calităţi la botezuri şi cununii iar apoi, în firea lucrurilor, va muri.
 
Toate aceste trei momente ale vieţii lui de creştin sunt marcate de câte o ceremonie.
 
Probabil una dintre ceremoniile care suscită cel mai mare interes în viaţa oricărei persoane este cununia, totodată fiind şi momentul ale cărui semnificaţii s-au cam diluat în zilele de acum. Mulţi dintre mirii momentului consideră slujba religioasă ca pe ceva adiacent celei civile, ca pe o formalitate pe care nici ei nu mai ştiu de ce trebuie să o îndeplinească, eventual ca pe ceva fastuos care are doar rolul exterior al unei ceremonii lipsită de consistenţă. Aşa să fie, oare?
 
Încercăm prin rândurile de faţă să le punem atenţiei potenţialilor, viitorilor sau foştilor miri câteva informaţii care s-ar putea să le fie de folos şi de ajutor.
 
Dincolo de aranjarea sălii, de alegerea rochiei şi a meniului, o cununie mai trebuie să însemne ceva. Ceva mai mult. Mult mai mult. Sufletele celor prezenţi, simt, câteodată, ceva greu de definit, însă lucrurile le sunt atât de neclare încât clipa aceea trece ca o părere.
 
Tinerii care au pornit să îşi organizeze nunta poate că nu ar fi rău să afle ceva mai multe despre ceea ce se întâmplă în biserică înainte de slujba prorpiu zisă, poate nu ar fi rău să ştie ce înseamnă din punct de vedere creştinesc căsătoria înainte de a o fi oficiat, pentru ca, în cunoştinţă de cauză fiind să poată, cu inima curată, să spună „DA”.
 
Ce este dragostea? Ce este căsătoria? De ce se spune că este o „taină”? Iată câteva din multele întrebări la care toţi mirii, potenţiali, viitori sau chiar foşti, caută răspunsuri.
 
(va urma)