Ursitoarele

Credinta in Ursitoare, în puterea lor de a croi soarta fiecarui om, a fost si mai este înca raspandita si înradacinata în sanul poporului roman, ea fiind mostenita de la romani.

Ursitoarele sunt zane cu puteri magice, care vin tocmai din taramul povestilor la nasterea bebelusilor pentru a le aduce daruri nepretuite. Fiecare zana ursitoare are puterea de a oferi un dar magic. 

Dupa nastere, în traditia populara, fiecare copil îsi primeste destinul de la ursitoare. Pe aceste fiinte magice, surori cu ielele, nimeni nu le-a vazut si prea putini le-au auzit. Un lucru e sigur – ceea ce sortesc ele, întotdeauna se îndeplineste.

Acestea sunt trei surori, una mare, una mijlocie si una mica, care vin în noptile fara sot (3,5,7) din prima saptamana de viata a copilului nou-nascut si-i menesc soarta. Se zice ca în timpurile stravechi, aceste ursitoare, erau vazute si auzite cum ursesc, de moasele care privegheau nou-nascutii si pe mamele acestora, în aceste zile si chiar de parintii copilului. Din pacate pentru ca moasele au destainuit acest secret, în zilele noastre ele nu mai au acest dar.

Legat de ursitoare, în Transilvania exista înca traditia, ca moasa care ajuta la nasterea copilului, chiar daca acesta s-a nascut în spital, sa-i puna în camera unde el va sta, imediat dupa ce ajunge acasa, pe o panza alba noua un "blid" cu faina de grau cernuta, sare, o paine, un banut si un caier de lana. Dupa 3 zile si 3 nopti daca ursitoarele au venit, moasa si parintii copilului vor vedea urma lasata de ursitoare pe faina.

În Banat, Moldova si Tara Romaneasca, la 3 zile dupa nasterea copilului, se întinde o masa mare cu mancaruri alese: paine, o gaina, vin si 3 banuti, asa numita "cina a ursitoarelor", existand credinta ca ele trebuie sa fie bine ospatate si platite pentru a fi multumite si a ursi o soarta buna copilului.

În Bucovina, moasa, cum se îngana ziua cu noaptea, pune în camera copilului o lumina, pentru a arde toata noaptea, considerandu-se ca ursitoarele sunt multumite cand gasesc aceasta lumina si îi ursesc copilului o soarta mai buna.

În zilele noastre aceasta traditie, ca multe altele, si-a pierdut din interes. Cu toate acestea la petrecerea de botez, parintii, nasii sau chiar si invitatii, sub forma de cadou, cheama Ursitoare. 

Specatcolul suratelor ursitoare este o combinatie de muzica, rime si dans special concepute pentru cel mic. Copilasul este personajul principal al povestii, de aceea cele trei ursitoare ofera un spectacol personalizat pentru fiecare copil, îmbinand într-un mod armonios urarile de bine cu muzica si dansul. Show-ul ursitoarelor este cel mai frumos cadou pentru cel mic si un spectacol inedit pentru invitatii tai!