Marturiile

Traditia marturiilor este destul de veche, pornind din zona tarilor mediteraneene si a celor din Europa Centrala. In aceste zone, obiceiul era de a oferi un mic cadou fiecarei familii sau persoane care este invitata la un eveniment special, cum ar fi nunta, botezul, o aniversare, comuniue sau terminarea studiilor. 
 
Traditia spune ca aceste mici cadouri („bomboniere” in limba italiana si adoptate la noi ca „marturii” ), avand in compozitie obligatoriu bomboane dulci (de obicei migdale glazurate) erau oferite familiei sau prietenilor in semn de recunostinta pentru sprijinul si sustinerea lor. In plus, marturiile se trimiteau si persoanelor care se aflau in imposibilitatea de a participa la festivitati, dar care oferisera, la randul lor, un cadou. Ele au, deci, dublu rol, acela de a spune intr-un mod simbolic „Multumesc”, dar si ca suvenir de la festivitatea respectiva.

 

Forma si semnificatia acestor marturii s-a modificat de-a lungul secolelor.

Astazi, marturiile sunt alcatuite, in general, din 5 bomboane, care simbolizeaza  sanatatea, prosperitatea, fertilitatea, fericirea si longevitatea. Aceste bombonele se folosesc intr-o  combinatie de tulle, panglici, dantela sau organza, impreuna cu un biletel pe care sunt trecute data evenimentului si numele protagonistilor. Se mai pot folosi, de asemenea, mici cutiute umplute cu bomboane si legate cu funte si floricele. In unele familii, mai instarite, se ofera ca marturii mici obiecte pretioase, din argint, cristal sau portelan, lumanari parfumate sau chiar sticle de vin.
 
In general, marturiile se pun pe mese inainte de inceperea petrecerii, in fata fiecarei familii sau  persoane participante, sau se ofera la finalul ei, pe masura ce invitatii pleaca.