Povestea voalului de mireasa

Definiţia voalului este de a ascunde vederii, de a înveli, de a masca sau de a acoperi.
 
Despre istoria voalului de mireasa se cunosc atatea tradiţii câte culturi sunt şi tot atâtea interpretări. Una dintre interpretările comune pe care o găsim în mai multe culturi, leagă prezenţa voalului în ziua nunţii de protejarea miresei, sensibilă la omniprezenţa spiritelor rele.
 
Astfel, se spune ca voalul a fost introdus în Roma Antică. Oamenii din acea perioadă credeau că spiritele rele sunt atrase de mireasă aşa că îi acopereau faţa cu un voal pentru a-i ascunde chipul astfel încât spiritele rele să fie dezorientate..
 
În perioada medievală voalul era folosit pentru a proteja mireasa de ochiul răului, dar era şi un simbol al purităţii, castităţii şi modestiei.
 
În societatea romană şi în Evul mediu, ridicarea voalului de pe faţa miresei era un drept exclusiv al mirelui, simbolizând autoritatea bărbatului asupra femeii.
 
Alţii spun că originea voalului miresei se datorează circumstanţelor nunţilor aranjate.  În vremurile trecute mirii negociau mâna viitoarei mirese cu tatăl unei fete bune de măritat. După ceremonie, voalul era ridicat pentru ca mirele să vadă chipul miresei, moment în care era prea târziu să se răzgândească, indiferent ce găsea sub acoperământ.
 
În ziua de astăzi semnificaţia purtării voalului s-a schimbat. Purtarea unui voal înseamnă un eveniment special din viaţă, bucurie şi este ultimul punct de finisare al aspectului miresei.
 
În zilele noastre, voalul miresei este mai mult doar simbolic, care aduce o notă de mister şi de eleganţa atitudinii miresei.