Buchetul de mireasa

Obiceiul florilor purtate de mireasă datează înca din vremuri străvechi, când aproape orice putea fi considerat ca prevestitor de rele. De aceea, miresele foloseau plante cunoscute pentru protectia pe care o puteau asigura impotriva relelor. 
 
Plantele, anumite soiuri de ierburi ocrotitoare erau prinse pe îmbracamintea miresei, din cap până la picioare, facând-o să arate mai mult ca o salată asortată umblatoare. Mai tarziu, plantele au inceput sa fie inlocuite cu flori, existând crezul ca mirosul florilor va alunga spiritele malefice, aduncând noroc si prosperitate celei care le  purta. Cu timpul florile de pe veştminte au evoluat in buchetul de mireasă, pe care îl cunoastem astăzi. 
 
În Roma Antica, atât mirele cât şi mireasa purtau câte un buchet de nunta care simboliza fertilitatea si intrarea intr-o noua viaţa. La această simbolistica generala se adauga si semnificaţia florilor folosite in buchetele de mireasă sau a culorilor acestora.
Este însă foarte greu la ora actuala sa găseşti o semnificatie unanim acceptată pentru fiecare floare. Exista, însă, dincolo de neîncrederea in ceea ce putem citi despre semnificaţiile florilor, o simbolistică unanim acceptată pentru florile mai des folosite.
 
De exemplu, când auzi de crin, te gândeşti imediat la asocierea acestuia cu puritatea. De asemenea, trandafirul sau orhideea sunt flori de o eleganta şi disţinctie evidente. Însa, până la urmă nu conteaza atât de tare semnificaţia generala a florilor, cât semnificaţia pe care ele o au pentru tine, pentru voi. Poate că la prima întalnire iubitul ţi-a dăruit un trandafir rosu şi vei vrea să ai un buchet din trandafiri rosii ... sau frezii sau lalele sau orhidee... Toate florile au frumuseţea şi gingaşia lor. Important este care sunt cele mai frumoase pentru tine. Alegerea florilor pentru buchete de mireasă este de fapt mai mult o chestiune de gust decât de convenţie. 
 
Buchetele trebuie comandate din vreme. Iţi poţi asorta buchetul cu celelalte flori de la nuntă, atât ca şi coloristică, cât şi ca şi forma (cocardele, aranjamentele florale din sală, lumânările de cununie). Important este să fie luat chiar in dimineaţa nunţii, ca să nu ai vreo surpriză cu ofilirea florilor.  
 
În ceea ce priveşte tradiţiile de nuntă, una dintre cele mai cunoscute este tradiia aruncatului buchetului miresei. Aceasta se îndeplineşte la ieşirea din biserica (mai rar) sau după servirea tortului la restaurant (de regulă). În spatele miresei trebuie să se adune fetele nemăritate înca. Superstiţia spune că aceea care va prinde buchetul aruncat de mireasă peste cap, se va căsători urmatoarea. Alte traditii spun că se va mărita în acelaşi an.