Istoria rochiei albe de mireasa

Rochia de mireasă albă a apărut cu cca 2000 de ani în urmă, purtată de  miresele din Egiptul Antic. Albul era culoarea de sărbătoare şi  în Grecia, de aceea mireasa alegea rochia albă la nuntă ca un simbol al bucuriei.La nunţile romane miresele îmbrăcau rochii simple, albe, din materiale subţiri, moi, aducând astfel tribut zeului fertilităţii şi căsătoriei, despre care se credea că iubeşte în mod deosebit culoarea alb. 
 
În secolele XV-XVI apare unul dintre primele documente oficiale care amintesc de rochia de mireasa albă a Annei de Bretania la căsătoria sa cu regele Louis al XII-lea al Franţei. Margaret Tudor, fiica lui Henry al VI-lea, s-a căsătorit îmbrăcată într-o rochie de damasc alb tivită cu roşu-stacojiu - culoarea tradiţională a familiilor regale. 
 
Începând cu secolul al XVIII-lea şi până la jumătatea secolului al XIX-lea ţinuta de nuntă devine mult mai bogată şi complicată, miresele care aparţineau caselor regale alegeau materiale scumpe, culorile preferate fiind argintiu cu roşu. Albul nu era popular deloc atunci când venea vorba de culoarea rochiei de mireasa şi asta până  în 1840. Albul era considerat în mod tradiţional drept culoarea doliului şi de aceea nu era deloc ales pentru nunta.
 
Înainte de 1840 miresele purtau rochii de mireasa colorate care simbolizau fericirea lor. Miresele din Evul Mediu din înalta societate aveau la dispoziţie materiale preţioase, precum blana, catifeaua sau mătasea.
 
Cum a apărut rochia de mireasă albă? In principal datorita unei anume nunţi ce a avut loc in 1840. In acel an regina Victoria s-a căsătorit cu Albert of Saxe-Coburg. A purtat o superbă rochie albă, asortată cu un buchet de flori de portocal şi având o trena foarte lungă de aproape 5 metri. Fotografia lor de nunta a fost publicată şi a influenţat multe mirese. 
 
Miresele din secolul 21 nu se mai mărită atât de des în culoarea alb. Deseori aleg cremul, ivory sau alte nuanţe delicate, pastelate. Cât despre formă şi stil, nu există limite. Există pentru fiece gust: scurtă, lungă, brodată, simplă, din dantelă etc. Dar … orice culoare şi stil alegeţi pentru rochia de mireasă, fiţi sigure că va fi o rochie de mireasă de poveste care  vă va exprima personalitatea